Ce este Coaching-ul?
- ICF definește coaching-ul ca fiind un „parteneriat cu clienții într-un proces creativ și provocator, care îi inspiră pe clienți să își maximizeze potențialul personal și profesional”.
Cum văd eu coaching-ul?
Văd coaching-ul ca un spațiu sigur pentru a gândi, a simți, a vorbi, a fi. Coach-ul este acolo pentru a crea acest spațiu, pentru a ajuta clienții să scadă volumul zgomotului, astfel încât să poată auzi ceea ce este cu adevărat important pentru ei, să se reconecteze cu emoțiile și valorile lor adevărate.
Trăim într-o lume în care totul se întâmplă rapid, evenimentele sociale din jurul nostru, pandemia, atâtea așteptări și standarde, atâtea decizii, atâtea emoții, atâtea gânduri. Este atât de ușor să devenim stresați și anxioși și să vrem să ținem pasul cu tot ce se întâmplă încât uneori pierdem din vedere ceea ce ne dorim cu adevărat și ceea ce este semnificativ pentru noi.
Îmi place această metaforă a unui lac, când vremea e urâtă, bate vântul și plouă este imposibil să vezi reflexia măreției din jurul său, sau fundul lacului. Dar când vremea este calmă, lacul este liniştit, se poate vedea reflectarea naturii în el, când apa este curată se vede fundul.
- Acum gândiți-vă la spațiul de coaching ca la vremea temperată. Clientul este lacul. Coachul reflectă gândurile, convingerile și emoțiile clientului exact ca reflexia naturii pe lac.
- Coach-ul pune întrebări care vor ajunge profund în gândurile, emoțiile, intuiția și inspirația clientului (adâncimea lacului), ghidându-l să acceseze măreția care se află în interior.
Este un proces provocator, precum și unul transformator și indiferent de obiectivul tău, poți fi sigur că soluțiile vor reflecta măreția ta.
Cadrul
- Coachingul se bazează pe o relație de încredere și siguranță între coach și client. Coachul își folosește toate abilitățile, onestitatea și autenticitatea pentru a crea acest mediu, dar în același timp conduce sesiunile respectând codul de etică ICF.
- Toate sesiunile de coaching sunt confidențiale, prin urmare clientul poate discuta despre orice crede sau simte.
- Există un acord de colaborare de coaching între coach și client. Acest acord stabilește cadrul procesului menționând lucruri precum câte sesiuni au agreat coachul și clientul, cât durează fiecare sesiune, care este obiectivul pe care clientul dorește să-l atingă până la sfârșitul sesiunilor convenite, confidențialitatea și codul de etică .
- Pe langa stabilirea unui număr de sesiuni și a unui obiectiv final, fiecare sesiune de coaching are propriul obiectiv și propia durata. Coach-ul este responsabil să respecte cadrul, iar clientul este invitat să vină cu subiecte de coaching în fiecare sesiune.
- După cum am menționat anterior, coaching-ul este un proces de transformare profund, prin urmare, în timpul sesiunilor, obiectivul se poate schimba sau clientul poate alege un alt subiect pe care să-l lucreze.
- Întrucât ar trebui să stabilească mereu un obiectiv clientul ar putea simți o oarecare presiune pentru a continua să acționeze. Nu ar trebui să se simtă așa, clientul dă tonul și ritmul, obiectivul unei sesiuni poate fi acela de a obține claritate asupra unui lucru, nu trebuie să fie întotdeauna concentrat pe fapte, conștientizarea profundă ne poate ajuta să ne schimbăm acțiunile și convingerile fără să luăm neapărat o decizie de a acționa într-un anumit mod.
Întrebarea pe care și-o pun toată lumea este: chiar funcționează?
Răspunsul este da, funcționează.
Să nu uitam totusi că și coachul este un om ca toți ceilalți chiar dacă energia și întrebările par adesea magice datorită măiestriei sale. Ca și client , trebuie să fii implicat și trebuie să vrei o schimbare și să lucrezi în acest sens. Coach-ul nu poate face treaba pentru tine.
Când măiestria coach-ului se întâlnește cu perseverența clientului, magia se întâmplă.